Το μέλι αποτελείται διατροφικά κυρίως από σάκχαρα (Φρουκτόζη: 38%, Δεξτρόζη 31%, Μαλτόζη, 7%, Σακχαρόζη: 1,3%) όπως και η ζάχαρη (99%), η μεγάλη διαφορά όμως είναι το μέλι περιέχει:
• Οργανικά Οξέα: Γλυκονικό, κιτρικό, μηλικό, Ηλεκτρικό, Μυρμηγκικό, Οξικό, βουτυρικό, γαλακτικό, οξαλικό, αμινοξέα
• Πρωτεΐνες και αμινοξέα
• Μεταλλικά άλατα (ιχνοστοιχεία)
• Ένζυμα
• Γύρη <5% & ως εκ τούτου ελάχιστες ποσότητες βιταμινών, 2% πρωτεΐνες σε μορφή αμινοξέων
• Αρωματικές ουσίες
• Φλαβονοειδή
Όλα τα παραπάνω μας βοηθάν να καταλάβουμε ότι το μέλι είναι ένα φυσικό φάρμακο (θρεπτικό, αντιβακτηριδιακό, αντιοξειδωτικό) που πρέπει να εντάξουμε στην καθημερινότητα μας.
Επιπλέον, όπως εξηγήσαμε στην κρυστάλλωση του μελιού, το 16-17% του μελιού είναι υγρασία. Όλα αυτά μας βοηθούν να βελτιώσουμε:
• Οστεοπόρωση
• Δερματολογικές βλάβες
• Επούλωση πληγών
• Γαστρικά έλκη, δυσπεψίες
• Εντερική χλωρίδα (ρύθμιση λειτουργίας εντέρου)
• Την τόνωση της καρδιάς μας
• Υπέρταση-υπότασης