Το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό όταν σκεφτόμαστε την μέλισσα, είναι το μέλι. Όμως αυτό το θαυματουργό έντομο έχει μία αποστολή, μακράν σημαντικότερη από το μέλι: την αναπαραγωγή των φυτών. Χωρίς η μέλισσα να το αντιλαμβάνεται, εργάζεται ασταμάτητα για να έχουμε καθημερινά τροφή στο τραπέζι μας. Στην πραγματικότητα, κρατά αυτόν τον πλανήτη ζωντανό, γιατί χωρίς τα φυτά δεν υπάρχει ζωή, αλλά χωρίς την μέλισσα, δεν θα υπήρχε το 1/3 των φυτών!

Στα μικρά ποδαράκια της μέλισσας, «κολλάει» η γύρη, κάθε φορά που επισκέπτεται ένα άνθος. Αυτή μεταφέρεται στο επόμενο που θα επισκεφθεί. Η γύρη βρίσκεται στους ανθήρες, το αρσενικό μέρος του φυτού και αποτελείται από μικροσπόρια. Αυτά μεταφέρονται από την μέλισσα «κατά λάθος» στο πάνω μέρος του θηλυκού μέρους του φυτού, το στίγμα. Εκεί, βγάζουν μια μικροσκοπική «ουρίτσα» που τους βοηθά να μετακινηθούν προς το κάτω μέρος του άνθους, όπου βρίσκεται η ωοθήκη που περιέχει τα «ωάρια» του κάθε άνθους. Μόλις φτάσουν στα «ωάρια» γίνεται η γονιμοποίηση, δηλαδή σχηματίζονται οι σπόροι του φυτού. Οι σπόροι μόλις ωριμάσουν, θα πέσουν στο έδαφος και θα δημιουργηθούν νέα φυτά.

Τα νεαρά φυτά θα διαιωνίσουν το είδος τους, προσφέροντας οξυγόνο στον πλανήτη και τροφή για εμάς και τα υπόλοιπα ζώα. Ένα μέρος της γύρης δεν θα μείνει στα φυτά, αλλά θα συλλεχθεί από την μέλισσα και θα αποθηκευτεί στην κυψέλη της, για να της δώσει την κατάλληλη πρωτεΐνη-ενέργεια για να συνεχίσει το θαυμαστό έργο της! Η μελιτοφόρος μέλισσα, άλλα μελισσοειδή και έντομα, πεταλούδες, νυχτερίδες, πουλιά και ζώα βοηθούν τα φυτά όλου του πλανήτη να αναπαράγονται και δημιουργούν ευημερία στην φύση!

Comments are closed.