Πέραν της προσφοράς τους στην γονιμοποίηση του 1/3 των φρούτων και λαχανικών στο τραπέζι μας, οι μέλισσες παρέχουν ένα ευρύ φάσμα μελισσοκομικών προϊόντων. Τα πιο γνωστά πρωτογενή προϊόντα της μελισσοκομίας είναι το μέλι και το κερί, αλλά γύρη, πρόπολη, ο βασιλικός πολτός, δηλητήριο. Τα περισσότερα από αυτά τα προϊόντα μπορούν να καταναλωθούν κατευθείαν, όπως παράγονται από τις μέλισσες. Επίσης, αυτά τα πρωτογενή προϊόντα μπορούν να αποτελέσουν συστατικό ενός άλλου προϊόντος (π.χ. παστέλι με μέλι, καλλυντικά με πρόπολη ή βασιλικό πολτό κτλ).

Μέλι. Οι μέλισσες απομυζούν το νέκταρ από τα λουλούδια και να το αποθηκεύουν σε ένα όργανο που μοιάζει με στομάχι που μοιάζει με όργανο. Όταν η μέλισσα επιστρέφει στο μελίσσι της, μια άλλη μέλισσα παίρνει το νέκταρ και το ρίχνει στα κελιά, βοηθώντας το νερό να εξατμιστεί. Επίσης, προσθέτει και ένα ένζυμο (ιμβερτάση) το οποίο βοηθά στο να σπάσουν τα μόρια ζάχαρης. Μόλις το μέλι γίνεται παχύρευστο (έχει φύγει η περισσότερη υγρασία) σφραγίζεται με ένα καπάκι από κερί.

Γύρη. Οι κόκκοι γύρης είναι οι μικρές μονάδες- σπόρια αναπαραγωγής που σχηματίζονται στους ανθήρες των ανθοφόρων φυτών. Οι μέλισσες συγκεντρώνουν την γύρη στα κελιά της κυψέλης και προσθέτουν διάφορα ένζυμα με σκοπό την «αποστείρωση» της. Επιπλέον, προσθέτουν άμυλο για να σχηματιστούν οι χαρακτηριστικοί σβώλοι παραλαμβάνουμε στο βάζο με την γύρη μας.
Πρόπολη. Η πρόπολη είναι η «κόλλα» της μέλισσας, ένα μείγμα από κερί μέλισσας και ρητινών που παράγονται από άλλα έντομα και από τα φυτά. Χρησιμοποιείται από τις μέλισσες για 1) να κλείσουν τρύπες ή ρωγμές της φωλιάς, 2) να καλύψουν πεθαμένα έντομα ή ξένα αντικείμενα , όπως φύλλα, 3) να μειώσουν το μέγεθος της εισόδου της κυψέλης. Η πρόπολη έχει αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες.

Ο βασιλικός πολτός. Ο βασιλικός πολτός είναι μια ουσία πλούσια σε πρωτεΐνη για τις προνύμφες. Περισσότερο δίνεται στην προνύμφη που θα γίνει βασίλισσα, έτσι ώστε να αναπτυχθεί περισσότερο και να γίνει μεγαλύτερη από τις άλλες μέλισσες. Παράγεται από τους υποφαρυγγικούς αδένες των μελισσών και αποτελείται από γύρη και μέλι που έχουν μετουσιωθεί και περιέχει σάκχαρα, λίπη, αμινοξέα, βιταμίνες, ανόργανα άλατα και πρωτεΐνες.

Δηλητήριο. Χρησιμοποιείται στο τσίμπημα της μέλισσας και αποτελείται από ένα πολύπλοκο μίγμα πρωτεϊνών. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι το δηλητήριο μπορεί να έχει θεραπευτικά οφέλη στον άνθρωπο.

Το κερί. Παράγεται από τους κηρογόνους αδένες που βρίσκονται στην κοιλιά της μέλισσα. Το φτιάχνουν καταναλώνοντας μέλι και μία μικρή ποσότητα πρωτεϊνών (γύρη). Για να παραχθεί 1 kg κερί οι μέλισσες καταναλώνουν περίπου 8,5 kg μέλι! Γι’ αυτό συνήθως δίνουμε στις μέλισσες μας έτοιμες κτισμένες με κερί κυψέλες για να τις ξεκουράσουμε και να κάνουμε οικονομία στο μέλι!

Comments are closed.