Η μέλισσα χρειάζεται για να ζήσει την γύρη και το νέκταρ των φυτών. Η γύρη αποθηκεύεται για να της δώσει ενέργεια, όταν χρειάζεται. Το νέκταρ είναι εκείνο από το οποίο θα παραχθεί το μέλι. Πως όμως μετατρέπεται το νέκταρ σε μέλι; Η μέλισσα έχει δύο «στομάχια», ένα για την αποθήκευση του νέκταρος και ένα για να τραφεί η ίδια. Με την «μουσούδα» της, συλλέγει το νέκταρ και τον αποθηκεύει σε έναν ειδικό «σάκο» κοντά στο στομάχι της. Σε αυτόν μπορεί να αποθηκεύσει νέκταρ που θα έχει σχεδόν το ίδιο βάρος με αυτήν! Πρέπει να επισκεφθεί από 100 έως 1500 άνθη για να γεμίσει!

Όταν πηγαίνει στην κυψέλη της, δίνει το νέκταρ σε άλλες μέλισσες. Αυτές το μεταφέρουν με τις «μουσούδες» τους η μία στην άλλη. Με αυτήν την διαδικασία, εξατμίζεται το νερό που βρίσκεται μέσα στο νέκταρ, μειώνοντας την υγρασία σε αυτό από 70% σε 20%! Βέβαια, εάν το περιβάλλον έχει θερμοκρασία υψηλή (πχ. 30o C), η διαδικασία αυτή είναι πιο σύντομη, αν όχι μηδαμινή, γιατί το νερό εξατμίζεται μόνο του.

Επιπλέον, στο στομάχι τους ειδικά ένζυμα μετατρέπουν το νέκταρ σε πιο απλά σάκχαρα, έτσι ώστε να είναι πιο εύπεπτο από τις μέλισσες αλλά και πιο δύσκολο να «μολυνθεί» από βακτήρια. Όταν το μέλι έχει «ωριμάσει» και είναι έτοιμο σφραγίζουν το κάθε κελί με μία λεπτή στρώση από κερί.

Αυτό το μέλι, είναι η «αποθήκη» τροφής που θα χρησιμοποιήσουν, όταν δεν υπάρχει πολύ νέκταρ για να τραφούν (Χειμώνας, Φθινόπωρο), μαζί με την γύρη που θα περισσέψει. Μία κυψέλη μπορεί να παράγει από 50-90 μεγάλα βάζα (1 kg) μέλι! Η ταχύτητα που δουλεύει ένα μελίσσι είναι πέρα από κάθε φαντασία!

Comments are closed.