Το μοναδικό Πάρκο στην Ελλάδα αφιερωμένο στην μέλισσα… Περιμένει να το ανακαλύψετε!

Το πάρκο μας δεν θα γινόταν ποτέ πραγματικότητα, χωρίς την υποστήριξη της ANEL.

«Σπέρνοντας» την αλλαγή

Ζούμε σε καιρούς μεγάλων αλλαγών –δυστυχώς και ευτυχώς- και πολλοί από εμάς νιώθουμε «μικροί» μπροστά στο μεγαλείο της φύσης και των πραγμάτων που μας προσφέρει μέσα από την πολυπλοκότητα της. Όπως και την ζωή της μέλισσας, αυτού του «μαγικού» εντόμου.

Το πρώτο πράγμα που σκεφτήκαμε για το πάρκο είναι να κάνουμε μία λίστα με φυτά που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα μας, τα οποία δεν θα υπήρχαν χωρίς τα «ποδαράκια» της μέλισσας. Η λίστα μεγάλωνε και μεγάλωνε μέχρι που καταλάβαμε ότι είναι σχεδόν άπειρη! Ήταν πρακτικά αδύνατο να φτιάξουμε ένα πάρκο με τα φυτά για τα οποία θα «ευχαριστούσαμε» την μέλισσα. Έτσι, το σκεφτήκαμε λίγο αντίστροφα και κάναμε μία λίστα με τα φυτά που θα έκαναν τα μελίσσια μας πιο ευτυχισμένα: τα μελισσοκομικά φυτά. Κάναμε λοιπόν ένα πάρκο με φυτά-δώρα προς την μέλισσα.

Γιατί εδώ;

Έχοντας στην κατοχή μας ένα χώρο με «ζωηρά» μελίσσια, αποφασίσαμε να τα δώσουμε ένα δώρο με μελισσοτροφικά φυτά. Επειδή όμως τον πρώτο και τελευταίο λόγο τον έχει η φύση, τοποθετήσαμε ένα αρδευτικό υπόγειο σύστημα για αποφυγή πλημμυρών. Εάν δεν το κάναμε αυτό, το πάρκο θα άλλαζε θεματολογία αναπαριστώντας μία απεικόνιση ενός άλλου περιβαλλοντικού ζητήματος «η κλιματική αλλαγή και το λιώσιμο των πάγων».

Σκεπτόμενοι πάντα τι θα ήθελε η μέλισσα χρησιμοποιήσαμε όσο το δυνατόν περισσότερο υλικά και κατασκευές που αναγνωρίζει η μέλισσα και νιώθει σας το σπίτι της: κηρήθρες, κυψέλες, κοφίνια, ξύλα και πέτρα διακοσμούν τον χώρο. Η φύση μας μαθαίνει να χρησιμοποιούμε ότι είναι διαθέσιμο και να το χρησιμοποιούμε κατάλληλα.

Γιατί να ασχοληθούμε με αυτό;

Το πάρκο μας προσπαθεί να απαντήσει σε μερικές βασικές ερωτήσεις σχετικά με την φύση, τον άνθρωπο και τις ισορροπίες. Διερευνούμε και διερωτόμαστε: τι κάνουμε λάθος και τι σωστά; Τι θα κάνουμε για να το διορθώσουμε και τι μπορεί να φέρει την αλλαγή; Πλέον, δεν είναι κρυφή η αρνητική στάση που έχουμε απέναντι στο περιβάλλον. Ρύπανση, μονοκαλλιέργειες, φυτοφάρμακα, υβρίδια ή/και γενετικά τροποποιημένα φυτά, εκχερσώσεις και αποψίλωση δασών, τα χτυπήματα είναι πολλαπλά εναντίον των μελισσών και άλλων επικονιαστών. Δεν μιλάμε για ένα απλό έντομο, την μέλισσα, αλλά αυτό από το οποίο εξαρτάται το 1/3 του φαγητού που βρίσκεται καθημερινά στο τραπέζι μας.

Ποιοι είμαστε;

Το πάρκο μας δεν θα γινόταν ποτέ πραγματικότητα, χωρίς την υποστήριξη της ANEL. Η εταιρία ANEL δραστηριοποιείται στον χώρο της μελισσοκομίας από το 1968. Έχει βραβευτεί από το διεθνές συνέδριο APIMODIA 2 φορές και είναι μέσα στου 4 μεγαλύτερους Ευρωπαϊκούς κατασκευαστές μελισσοκομικών μηχανημάτων. Έχοντας ιδιαίτερη ευαισθησία για το περιβάλλον και θέλοντας να μεταλαμπαδεύσει την γνώση της μελισσοκομίας έχει διοργανώσει πολλά σεμινάρια, ως επί των πλείστων δωρεάν, σχετικά με την μελισσοκομία για αρχάριους και προχωρημένους, την βασιλοτροφία, την μελισσοθεραπεία, τις ασθένειες των μελισσών και την παρασκευή καλλυντικών και σαπουνιών.

Αποφασίσαμε να διαδώσουμε την γνώση σχετικά με την σημαντικότητα της μέλισσας και της μελισσοκομίας στο ευρύ κοινό, με σκοπό την ευαισθητοποίηση και την διάσωση της. Έτσι φτιάξαμε το μοναδικό στην Ελλάδα Πάρκο αφιερωμένο στην μέλισσα.

626-401-1521