Μελισσοθεραπεία

Η «Μελισσοθεραπεία»* περιλαμβάνει όλες τις διαδικασίες που χρησιμοποιούν προϊόντα μέλισσας με σκοπό την ευεξία (FAO, 2009).

Τα μελισσοκομικά προϊόντα έχουν αναφερθεί σε πολλά αρχαία κείμενα ως φάρμακο. Σήμερα, η μέλισσα και τα προϊόντα της, χρησιμοποιούνται με διάφορους τρόπους στην εναλλακτική ιατρική για την βελτίωση της σωματικής και ψυχικής υγείας.

Η πρώτη “συνταγή” με μέλι ήταν γραμμένη σε ένα δισκίο από πηλό, που βρέθηκε στην κοιλάδα του Ευφράτη και χρονολογείται περίπου το 2000 π.Χ. Ο Ιπποκράτης, ο αρχαίος Έλληνας ιατρός και «πατέρας της ιατρικής» παραθέτει για τα φυσικά αποτελέσματα του μελιού: «Προκαλεί θερμότητα, καθαρίζει πληγές και έλκη, μαλακώνει σκληρές πληγές σε χείλη, τρέφει τις πληγές» (Manjo, 1991).

Το μέλι

Το μέλι έχει παραδοσιακά θεωρηθεί ως «γιατρικό» ή τονωτικό. Το μέλι χάρη στις ευεργετικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες του, βοηθά πληγές και εγκαύματα (Molan, 1999).

Το μέλι, εκτός από περίπου 77% σάκχαρα και 16-17% υγρασία, περιέχει γύρη <5% (ως εκ τούτου ελάχιστες ποσότητες βιταμινών), 2% πρωτεΐνες σε μορφή αμινοξέων μεταλλικά άλατα (ιχνοστοιχεία), ένζυμα, αιθέρια έλαια και ελάχιστη ποσότητα βασιλικού πολτού (Molan, 1999).

Το κερί

Στο παρελθόν κερί μέλισσας χρησιμοποιήθηκε στην ιατρική, κυρίως ως ένας φορέας για τα άλλα συστατικά, και σε αλοιφές και καταπλάσματα. Σήμερα το κερί χρησιμοποιείται ευρέως στη φαρμακευτική και την κοσμετολογία.

Πρόπολη

Περιέχει κυρίως κόμμεα και ρητίνες από τα φυτά, ενώσεις που τα φυτά παράγουν για την προστασία τους από τραυματισμό, τα φυτοφάγα ζώα και τα παθογόνων. Επομένως, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η πρόπολη έχει αντι-μυκητιασική, αντι-φλεγμονική και αντιβακτηριακή ιδιότητα.

Η γύρη

Η γύρη είναι σίγουρα πολύ σημαντική στην διατροφή των μελισσών. Για τον άνθρωπο είναι μια από τις πιο πλήρεις τροφές στη φύση. Με περίπου 30% πρωτεΐνη και με όλα τα απαραίτητα αμινοξέα για την ανθρώπινη διατροφή, με ένα πλήρες φάσμα βιταμινών και ανόργανων, ιχνοστοιχείων, υδατάνθρακες και λιπαρά οξέα, αποτελεί το πλήρες συμπλήρωμα διατροφής.

Βασιλικός πολτός

Η βασίλισσα μέλισσα είναι η μόνη που τρέφεται μόνο με βασιλικό πολτό πράγμα που την κάνει να γεννά χιλιάδες αυγά την ημέρα! Είναι μία συμπυκνωμένη πηγή με πολλές θρεπτικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων όλων των βιταμινών Β, καθώς επίσης τις βιταμίνες Α, C, D και Ε και απαραίτητα λιπαρά οξέα.

Δηλητήριο

Ο Ιπποκράτης πίστευε ότι το τσίμπημα της μέλισσας ήταν ευεργετικό σε παθήσεις όπως η ρευματοειδή αρθρίτιδα. Σήμερα πολλοί ισχυρίζονται ότι το τσίμπημα τις μέλισσας ανακουφίζει τον πόνο από τραυματισμό μυών. Μια εξήγηση για τα ευεργετικά αποτελέσματα της τσιμπήματα μέλισσας μπορεί να είναι ότι πρόκειται για μια μορφή του βελονισμού. Ο βελονισμός αναγνωρίζεται ως χρήσιμη τεχνική για την ανακούφιση του πόνου: πιστεύεται ότι οι βελόνες βελονισμού διεγείρουν νευρικό μονοπάτια που προκαλούν την απελευθέρωση των ενδορφινών, που είναι παυσίπονων ουσιών των οπιοειδών.

Χώροι μελισσοθεραπείας: σπιτάκια του Anel Honey Park

Στον χώρο μας λειτουργούν ειδικά διαμορφωμένα σπιτάκια «μελισσοθεραπείας» (απόλυτα ασφαλή). Είναι τα πρώτα και μοναδικά στην Ελλάδα! Μέσα σε αυτούς ο επισκέπτης μπορεί να:

  • Θαυμάσει τις μέλισσες σε κυψέλες παρακολούθησης να εκτελούν τις καθημερινές τους εργασίες
  • Ξαπλώσουν και να χαλαρώσουν στα «κρεβάτια μελισσοθεραπείας»
  • Ηρεμίσουν ακούγοντας τον βόμβο των μελισσιών
  • Αναπνεύσουν τον αέρα της κυψέλης με ειδικές μάσκες
  • Απολαύσουν μίγματα βοτάνων για την βελτίωση παθήσεων και την ευεξία

Ο βόμβος και η μυρωδιά της μέλισσας μας βοηθά να χαλαρώσουμε, να μειώσουμε το στρές, το άγχος και τις αϋπνίες.

Παράλληλα με την επίσκεψη τους μπορούν να δοκιμάσουν τα διάφορα προϊόντα μέλισσας που έχουν ευεργετικές ιδιότητες.

Κλείστε τώρα εδώ ένα πλήρες πρόγραμμα-επίσκεψη στο σπιτάκι και γνωρίστε την μελισσοθεραπεία στο anel honey park! Οι γονείς μπορούν να απολαύσουν μία ώρα «διαλογισμού» στο σπιτάκι, μειώνοντας το στρές και το άγχος της καθημερινότητας, ενώ τα παιδιά απασχολούνται σε δραστηριότητες του χώρου μας!

Μελισσοθεραπεία (οικογένειες/ζευγάρια)
(30')
Περιήγηση με μελισσοκόμο στο πάρκο
Επίδειξη συλλογής προϊόντων μέλισσας (κυψέλη παρατήρησης)
Χαλάρωση στο σπιτάκι μελισσοθεραπείας (30' / ζευγάρι)
Γευσιγνωσία βοτάνων/ροφημάτων και μελιών
Κόστος 10,00 € / άτομο

*Οι υπηρεσίες μας δεν αντικαθιστούν τον προσωπικό σας ιατρό. Προτείνονται για να βελτιώσουν την ευεξία σας, παρά να θεραπεύσουν μία πάθηση. Πάντα συμβουλευόμαστε την ιατρική πριν ακολουθήσουμε νέες, εναλλακτικές θεραπείες. Προτείνεται σε άτομα αλλεργικά στο κέντρισμα της μέλισσας να μην εισέλθουν στο πάρκο. Ο κίνδυνος κεντρίσματος υπάρχει σε οποιονδήποτε εξωτερικό χώρο επισκεπτόμαστε, επομένως και στο Honey Park. Οι εργαζόμενοι μας είναι εξοπλισμένοι και εκπαιδευμένοι σε περίπτωση κεντρίσματος.

Βιβλιογραφία

Bradbear N. (2009). Bees and their role in forest livelihoods: A guide to the services provided by bees and the sustainable harvesting, processing and marketing of their products. In: Non-wood forest products. Rome: Food and Agriculture Organization of the United Nations

Manjo, G. (1991). The healing hand: man and wound in the ancient world. Massachusetts: Harvard University Press.

Molan, P.C. (1999). The role of honey in the management of wounds. Journal of Wound Care, 8: 423-6.

626-401-1521