Το κερί είναι η λιπώδης ουσία που παράγεται από 4 κηρογόνους αδένες στη κοιλιά των μελισσών και χρησιμοποιείται για το χτίσιμο των κηρηθρών, ύστερα από ζύμωση και ανάμιξη με τις εκκρίσεις τωaν σιελογόνων αδένων. Το κερί που χρησιμοποιούν οι μέλισσες για να καλύψουν το ώριμο μέλι, έχει αντιβιοτικές ουσίες που συμβάλλουν στη διατήρηση του μελιού.
Μπορούμε να το καταναλώσουμε μαζί με μέλι (ειδικές «κασετίνες» κηρήθρα με μέλι) ή σκέτο σε μικρούς σβώλους καταπίνοντας το κατευθείαν. Είναι επουλωτικό, αντισηπτικό, αντιφλεγμονώδες, αντιμικροβιακό, μαλακτικό, βελτιωτικό της λειτουργίας του εντέρου.
Επομένως βοηθά σε:
• Πληγές, έλκη και εγκαύματα
• Κακώσεις οστών και μυών
• Φλεγμονές του λάρυγγα, στόματος και στις αμυγδαλίτιδες
• Αρθρίτιδες, ρευματοπάθειες και νευραλγίες
• Δερματοπάθειες
• Κοσμετολογία
• Οδοντιατρική
• Φαρμακοτεχνία