Όποτε ο μελισσοκόμος θέλει να επισκεφθεί ένα μελίσσι, φοράει οπωσδήποτε την μελισσοκομική στολή και γάντια! Χωρίς αυτά είναι εντελώς απροστάτευτος, σε ένα μελίσσι που νιώθει ότι κάποιος του επιτίθεται! Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η μέλισσα δεν θέλει να μας κεντρίσει, γιατί αυτό θα σημαίνει και τον δικό της θάνατο. Κεντρίζει μόνο όταν νιώθει ότι απειλείται το μελίσσι της!

Παίρνει το καπνιστήρι και το ξέστρο και πηγαίνει στο μελίσσι. Το καπνιστήρι παράγει καπνό από την καύση ειδικών υλικών (πευκοβελόνες, άχυρα, ρόκες καλαμποκιού κ.ά.) τα οποία ζαλίζουν τις μέλισσες. Πολλές φορές χρησιμοποιεί και ένα «μαγικό» μανιτάρι, την ίσκα! Με την παραγωγή καπνού μέσα στην κυψέλη, οι μέλισσες ζαλίζονται και είναι λιγότερο επιθετικές.

Έτσι, με το ξέστρο του, μπορεί να βγάλει ένα-ένα τα πλαίσια και να ελέγξει αν χρειάζονται επιπλέον φαγητό (σε περίπτωση που δεν υπάρχουν ανθοφορίες), αν υπάρχει μέλι ή γύρη για συλλογή ή αν έχουν κάποιο άλλο πρόβλημα που πρέπει να τις βοηθήσει. Αν υπάρχει μέλι ή γύρη για συλλογή, παίρνει τα πλαίσια και τα πηγαίνει στο εργαστήρι του ώστε να παραλάβει τα προϊόντα της μέλισσας.

Comments are closed.