Το μέλι παράγεται από το νέκταρ των ανθών ή από μελιτώματα. Οι μέλισσες αφαιρώντας την περισσότερη υγρασία και προσθέτοντας ένζυμα μετατρέπουν το νέκταρ σε μέλι. Ένα μικρό ποσοστό υγρασίας θα παραμείνει μέσα στο μέλι, το οποίο θα προκαλέσει την φυσική διαδικασία της κρυστάλλωσης (λανθασμένα έχει επικρατήσει ότι το μέλι «ζαχαρώνει», όμως ΔΕΝ μετατρέπεται σε ζάχαρη).

Μην πετάξετε το κρυσταλλωμένο μέλι σας! Δεν έχει χαλάσει! Μπορείτε να το καταναλώσετε ως έχει ή να λιώσετε τους κρυστάλλους σε χαμηλή θερμοκρασία σε μπεν μαρί.

Τα ανθόμελα (μέλι από νέκταρ ανθών) συνήθως κρυσταλλώνουν πολύ εύκολα ενώ τα δασόμελα (μέλια από μελιτώματα, δηλαδή από εκκρίσεις εντόμων) μετά από μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Εάν δεν συμβεί αυτό μετά από ένα χρονικό διάστημα, αρχίστε να υποπτεύεστε την ποιότητα και γνησιότητα του μελιού!!

Comments are closed.