Η πρόπολη συλλέγεται από τις μέλισσες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου (με μεγαλύτερη αποδοτικότητα την άνοιξη και το φθινόπωρο). Προέρχεται κυρίως από ρητινώδεις εκκρίσεις από τους οφθαλμούς των φυτών κυρίως δέντρων καθώς και από φλοιούς δέντρων. Τα φυτά παράγουν αυτές τις ουσίες για να προστατέψουν τα νεαρά μπουμπούκια από φυτοφάγα έντομα. Οι μέλισσες τα χρησιμοποιούν για να προστατέψουν την κυψέλη τους από μικροοργανισμούς και διάφορες μολύνσεις.

Οι μέλισσες την επεξεργάζονται προσθέτοντας κερί και δικές τους εκκρίσεις. Δεν είναι τροφή για τις μέλισσες. Χρησιμοποιείται για να κλείνουν την είσοδο τους, για να αντιμετωπίζουν το κρύο και για απολύμανση και αντισηψία της κυψέλης και των κελιών τους.

Αποτελείται κυρίως από:

• κερί 7,5-35%
• βάλσαμο και ρητίνες 50-55%, πτητικά έλαια
• σίδηρο και Μαγνήσιο 5%
• γύρη : 5%
• οργανικά στοιχεία 5%
• Λιπαρά οξέα: 5%

Το χώμα αλλάζει (ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή) από καφέ- κόκκινη μέχρι και πράσινη. Το pH είναι από 5,2 – 5,7 και είναι αδιάλυτη σε κρύο νερό, μερικώς διαλυτή σε ζεστό ή καυτό νερό ή οινόπνευμα. Οι δράσεις της είναι οι εξής:

• Αντιβακτηριδιακή
• Αντιμυκητισιακή πχ μύκητες ποδιών, νυχιών και κάντιντα στο έντερο
• Αντιϊκή πχ έρπης , κοινό κρυολόγημα και ιώσεις
• Αντιοξειδωτική
• Ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα
• Αντιφλεγμονώδης πχ φαρυγγίτιδες, αμυγδαλίτιδες, ωτίτιδες
• Αντιαλλεργική
• Ηπατοπροστατευτική
• Αντιρρευματική
• Έχει τις περισσότερες ενδείξεις για το αναπνευστικό σύστημα πχ βρογχίτιδες, πνευμονία
• Αντι-υπερτασική
• Επουλωτική

Οι άνθρωποι μπορούν να καταναλώσουν την πρόπολη σε ανεπεξέργαστη (κατευθείαν από την κυψέλη) ή επεξεργασμένη (π.χ. διαλυμένη σε οινόπνευμα, το βάμμα πρόπολης) μορφή. Καταναλώνουμε την πρόπολη προληπτικά, πριν τον χειμώνα, για να ενισχύσουμε την άμυνα του οργανισμού μας ή κατά την διάρκεια παθήσεων (σε συνδυασμό με πιθανή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη).

Είναι το φυσικό αντιβιοτικό για εμάς και τις μέλισσες!

Comments are closed.