Ανακαλύψτε τον κόσμο της μέλισσας και μάθετε τα μυστικά της

Δείτε τις μέλισσες από απόσταση αναπνοής

 

Τα «εργαλεία» της μέλισσας

Τα μάτια. Η μέλισσα και άλλοι επικονιαστές βλέπουν πολύ διαφορετικά από εμάς. Έχουν τρεις απλούς οφθαλμούς (στο πάνω μέρος του κεφαλιού) και δύο σύνθετους οφθαλμούς (στα πλάγια του κεφαλιού). Επιπλέον, επειδή βλέπουν διαφορετικό φάσμα χρωμάτων και με διαφορετική ένταση από τους ανθρώπους, τα άνθη με «μάτια των μελισσών» είναι πολύ διαφορετικά! Η μέλισσα μπορεί να διακρίνει 4 χρώματα: το υπεριώδες, το μπλε, το πράσινο-μπλε και το κίτρινο. Ο άνθρωπος δεν μπορεί να δει το υπεριώδες, ενώ η μέλισσα δεν μπορεί να δει το κόκκινο. Τα απλά μάτια, στην ουσία δεν βλέπουν, αλλά τις βοηθάνε να προσανατολιστούν, ανάλογα με την ένταση του φωτός. Το κάθε ομμάτιο που βρίσκεται στα σύνθετα μάτια τις (4.000 ομμάτια σε κάθε μάτι) στέλνουν πληροφορίες για τα χρώματα και τις παραστάσεις, ενώ τρίχες που υπάρχουν στα σύνθετα μάτια της την βοηθούν να καταλάβει την κίνηση του αέρα.

Οι κεραίες. Στις δύο κεραίες τις μέλισσας υπάρχουν 7 τύποι αισθητήριων οργάνων: όσφρηση, γεύση, επίπεδο διοξειδίου του άνθρακα, υγρασία, θερμοκρασία κ.ά.

Τα πόδια. Τα τρία ζεύγη ποδιών της μέλισσας είναι κατάλληλα διαμορφωμένα για την σημαντική για αυτήν και για εμάς, συλλογή της γύρης. Η βούρτσα, το καλαθάκι η χτένα, ο σύρτης, η αποσμηκτική συσκευή, όλα βοηθούν στην συλλογή της.

Τα φτερά. Τα δύο ζεύγη φτερών έχουν την ικανότητα να ενώνονται με ένα ειδικό άγκιστρο, όταν η μέλισσα θέλει να πετάξει γρηγορότερα. Τα φτερά της κάνουν πάνω από 200 κύκλους το δευτερόλεπτο! Σύμφωνα με την ανατομία της μέλισσας και αεροδυναμικές αναλύσεις της πτήσης της, αυτό είναι αδύνατο! Και όμως πραγματικό με αυτό το θαυματουργό έντομο! Η μέση ταχύτητα πτήσης της είναι 23,4 km/ ώρα (με φορτίο) και 27 km/ ώρα (χωρίς φορτίο)!

Comments

Είναι χαρά μας να λύσουμε οποιαδήποτε απορία σχετικά με την μέλισσα.
Επικοινωνία
626-401-1521