Ανακαλύψτε τον κόσμο της μέλισσας και μάθετε τα μυστικά της

Δείτε τις μέλισσες από απόσταση αναπνοής

εργάτρια.μελισσα

εργάτρια.μελισσα2

εργάτρια.μελισσα3

εργάτρια.μελισσα4

Τι κάνει η εργάτρια μέλισσα;

Οι μέλισσες μπορούμε να πούμε ότι είναι «γενετικά προγραμματισμένες» να εκτελούν εργασίες με έναν και μοναδικό σκοπό: την επιβίωση του μελισσιού. Όπως ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής, οι μέλισσες δεν εκτελούν καμία εργασία αν δεν δεχθούν τα κατάλληλα ερεθίσματα. Ανάλογα με τα ερεθίσματα που δέχονται από άλλες μέλισσες ή το περιβάλλον, κάνουν τις κατάλληλες εργασίες κάθε φορά. Οι αντιδράσεις τους είναι πραγματικά αξιοθαύμαστες, καθώς γίνονται σε μερικά χιλιοστά του δευτερόλεπτου! Οι κατανομή των εργασιών γίνονται ανάλογα την ηλικία της κάθε μέλισσας.

Καθαριότητα. Μόλις γεννηθεί η μέλισσα, ξεκινά κατευθείαν την δουλειά! Για τρεις μέρες, φροντίζει την καθαριότητα των κελιών. Η καθαριότητα (απομάκρυνση νεκρού γόνου ή μελισσών, απολύμανση/σφράγιση με πρόπολη) συνεχίζει παράλληλα με άλλες εργασίες ως για δύο περίπου εβδομάδες. Η καθαριότητα είναι το παν σε ένα μελίσσι! Αν κάποιο κελί δεν είναι καθαρό, δεν θα χρησιμοποιηθεί για αποθήκευση τροφής, και η Βασίλισσα δεν θα γεννήσει σε αυτό.

Φροντίδα Γόνου. Οι «νταντάδες» του γόνου είναι 4-12 ημερών. Ταΐζουν τις προνύμφες και τις προνύμφες και τις ελέγχουν πάνω από χίλιες φορές καθημερινά!

Φροντίζουν της βασίλισσα. Από την 7-12η μέρα της ζωής τους, ορισμένες νεαρές εργάτριες ταΐζουν την βασίλισσα βασιλικό πολτό, την καθαρίζουν, την φροντίζουν και βοηθούν στην εξάπλωση των φερομονών της στην κυψέλη, έτσι ώστε να «συντονίζεται» το μελίσσι.

Αποθήκευση. Στην 12η μέρα της ζωής τους, ορισμένες εργάτριες αναλαμβάνουν την παραλαβή νέκταρος και γύρης από της μεγαλύτερες εργάτριες που επιστρέφουν από έξω. Είναι αυτές που θα μετατρέψουν το νέκταρ σε μέλι.

Αερισμός. Στην 12η ημέρα οι μέλισσες αρχίζουν να συμμετέχουν στον έλεγχο της θερμοκρασίας και της υγρασίας μέσα στην κυψέλη. Με την υπερβολικά γρήγορη κίνηση των φτερών την «αερίζουν» ώστε να διατηρείται η κατάλληλη θερμοκρασία και ταυτόχρονα να απομακρύνεται η υγρασία από το μέλι πριν αυτό σφραγιστεί.

Νερό. Τους καλοκαιρινούς μήνες πολλές από τις μέλισσες φέρνουν νερό στην κυψέλη έτσι ώστε να «δροσίζουν» τις υπόλοιπες που βρίσκονται μέσα, αλλά ταυτόχρονα να μειώνεται η θερμοκρασία στην κυψέλη.

Κατασκευή κηρήθρας. Μπορεί πολλά από τα πλαίσια να δίνονται στην μέλισσα από τους μελισσοκόμους έτοιμα κτισμένα, αλλά μετά την 12-14η μέρα τις ζωής τους, στις μέλισσες ωριμάζουν οι αδένες που παράγουν κερί, με το οποίο κατασκευάζουν ή σφραγίζουν τα κελιά τους.

Οι φρουροί της κυψέλης. Η εργάτριας πριν ξεκινήσει να βγαίνει έξω από την κυψέλη ως συλλέκτρια τροφής, την 18-21η μέρα της ζωής της, γίνεται η φρουρός του σπιτιού της. Οι φρουρά ελέγχει (με την οσμή) όποιον εισέρχεται στην κυψέλη και αν εντοπίσουν εισβολείς όπως σφήκες, άλλα έντομα ή ακόμη και ξένες μέλισσες, τους επιτίθενται.

Η συλλέκτρια. Από την 21η μέρα και για την υπόλοιπη ζωή της η εργάτρια βγαίνει από την κυψέλη προς αναζήτηση τροφής (γύρη, νέκταρ, μελιτώματα και πρόπολη).

Ανιχνευτές. Η εργάτρια συλλέκτης που θα εντοπίσει μια πηγή τροφής, επιστρέφει στην κυψέλη και ενημερώνει τις αδελφές της, οδηγώντας τες στην πηγή.

Comments

Είναι χαρά μας να λύσουμε οποιαδήποτε απορία σχετικά με την μέλισσα.
Επικοινωνία
626-401-1521